Legepladser bør være sjove og spændende for børn. De er deres andet hjem, hvor de kan være herrer over deres egen skæbne, men det er til en vis grad også et risikofyldt miljø. Ulykker og skader sker på grund af defekt udstyr, sikkerhedsproblemer og manglende opsyn. Mange af disse ting kan afhjælpes, hvis man følger sikkerhedsretningslinjerne, men af forskellige grunde fører denne forsømmelse stadig til alvorlige personskader og endda dødsfald. Om sommeren, når legepladserne er travle og fyldt med børn, og når den varme sol skinner fra en skyfri himmel, stiger risikoen for ulykkestilfælde.

Børn kan komme til skade, hvis de ikke bruger Uniqa legepladsen ordentligt, som for eksempel rutsjebanen eller karussellen. Vi har nævnt problemet med fraværende voksne, men sommetider er det det tøj, barnet har på, der er problematisk. Løst tøj, der sætter sig fast, kan også føre til, at et barn kommer til skade. Dette kunne også være tilfældet, hvis layoutet er dårligt, og hvis defekt konstruktion og forberedelse er en ulykke, der bare venter på at ske. Det samme gælder, hvis der ikke foretages inspektioner, materialet bliver slidt, og landingsoverfladen er hård i stedet for blød. Det er disse grundlæggende, almindelige fejl, der fører til skader.

Lad os se nærmere på statistikken, fordi den kan give os en oversigt over sikkerheden på legepladser:

  • Skader på legepladsen forekommer mest hyppigt med børn mellem 5 og 14 år. Over halvdelen er under 9 år
  • 53% af skader på legepladsen involverer klatring (for eksempel på klatrestativer); to tredjedele involverer gynger
  • 20% af dødsfald på grund af legepladsen involverer fald, mens 56% er forårsaget af kvælningsulykker
  • 40% af alle skader på legepladsen sker om sommeren fra maj til september
  • 40% af alle skader på legepladsen er i et vist omfang resultatet af manglende opsyn
  • Hvis højden overstiger 1,5 meter, er det 4 gange mere sandsynligt, at man vil falde og komme til skade

Derudover skyldes endnu 12% af skader legepladsens usikre underlag og eventuelle vilde insekter, barnet kommer i kontakt med. Så folk bør sørge for, at alt det, der bruges, er sikkert og opdateret, at forældre altid holder øje med børnene, at tøjet ikke er for løst, og er vejret er sikkert for børnene at lege i. Sikkerheden kommer først, og det er vigtigere end noget andet for børnenes trivsel.